M.Clement Mathiue, Fond de l’Etang isimli ıslah evine bir öğrenci mümessili olarak göreve başlar ve ıslah evinde geçen her gününü bir günlüğe yazmaktadır. İlk geldiği günden itibaren her gününü…
Fond de l’Etang Islahevi ile karşılaştığında M. Clement Mathiue’un ilk dikkatini çeken şey okul isminin “Suyun dibi” anlamını taşımasıdır. Mathiue, “Fond de l’Etang” kelimesinin suyun dibi anlamına gelmesini kendisiyle bağdaştırdığını okuldayken tuttuğu günlüğün ilk sayfalarında ifade eder. Kaldı ki sahiden kendisi de, suyun dibi gibi temiz, berrak ve muhteşem görünümlüdür.
Bugün burada ele alacağım konu; filmin detayları ve nasıl ilerlediği değil, filmde de bahsi geçen; ıslah evindeki çocukların, okul idaresinin işe yaramaz olarak nitelendirilmeleri sonucu, etki-tepki yoluyla cezalandırarak topluma faydalı bireyler yetiştirme çabasının bir anlamı olmadığını kanıtlayan M. Clement Mathiue’un rehberliğin temel ilkelerine uyarak; yaramaz, söz dinlemez ve etrafına zarar veren o çocukların topluma nasıl fayda ve uyum sağlayacak bireylere dönüştüğünün analizi olacaktır.
Rehberliğin temel ilkeleri arasında kuşkusuz bir sıralama yer almaktadır. Aşağıdaki sıralamalara bağlı kalarak filmden vereceğim örneklerle birkaç tanesini ele almış olacağım:
1) Rehberliğin temelinde demokratik ve insancıl anlayış vardır.
Clement Mathiue, her öğrenciye eşit anlayışla yaklaşmış ve okul müdürünün uyguladığı eğitim anlayışını uygulamayarak rehberlik ilkelerine uygun şekilde hareket ederek öğrencilere güven vermiştir.
2) Rehberlik hizmetlerinde gönüllülük esastır.
Kahramanımız Clement Mathiue, rehberlik ilkelerinden gönüllülük esasıyla hareket etmiş; okul müdürü ve diğer idareciler gibi hareket edebilme durumu varken yanlış eğitim sistemini kabul etmeyerek öğrencileri faydalı bireyler olmak adına topluma kazandırmanın yollarını gönüllülük ilkesine dayalı uygulamıştır.
3) Rehberlik hizmetlerinde bireysellik ve bireysel farklara saygı esastır. Clement Mathiue’nun sesi güzel olan çocuğa özel ilgi göstererek sesindeki yeteneği fark etmesi sonucu topluma kazandırması bu maddeye bir örnektir.
4)Rehberlik uygulamaları her okulun ihtiyaç ve amaçlarına göre değişir. Filmdeki tüm öğrencilerin birlikte yaşadığı ıslah evi oldukça eski ve bakımsız duruyordu. Uygulanması gereken bazı rehberlik hizmetleri bu sayede uygulamak için yeterli imkan sağlamıyor hatta engel bile teşkil edebiliyordu. Mesele mümessil Clement Mathiue, çocukları müziği tam teşekküllü bir müzik sınıfında sevdirseydi daha iyi olabilirdi.
5) Rehberlik uygulamarında öğrenci ile ilgili herkesin anlayış ve işbirliği içinde çalışması gerekmektedir.
Clement Mathiue’nun filmde geçen birçok sahnesinde çocuklarla işbirliği yaparak; çocuklara birçok kez güven duygusunu, çocukların o zamana kadar hiç görmedikleri şekilde temiz ve samimi şekilde vermiş ve çocukların olumsuz davranışlarına karşın bile anlayış göstermiştir. Bu da rehberlik anlayış ilkelerine uymaktadır.