İş ve Örgüt Psikolojisi (Avrupa) ya da Endüstri ve Örgüt Psikolojisi (ABD) uygulamalı psikoloji alanlarının en önemlilerinden bir tanesidir. Bilindiği üzere psikoloji bilimi içerisinde; Klinik psikoloji, spor psikolojisi, eğitim psikolojisi… gibi uygulamaları bilim alanları yer almaktadır. Dolayısıyla bu anlamda İş ve Örgüt Psikolojisi’nin de uygulamalı bir psikoloji alt dalı olması sebebiyle bu alanda çalışan araştırmacıların hem uygulayıcı hem bilim insanı olma özelliği bulunmaktadır. Yani bu kişilerin bilimsel verilere dayanarak doğru uygulamalar yapmak ve de bilim insanları için uygulamadan öğrenilen bilgileri bilime yansıtma misyonu bulunmaktadır.
İş ve Örgüt Psikolojisi aynı zamanda Endüstri ve Örgüt Psikolojisi olarak anılmakta ancak oluşan algı sebebiyle bu alanda ülkemizde faaliyet gösteren bilim insanları Endüstri kelimesinin çağrıştıran anlamı itibariyle (Bknz: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi: Kâr amacı güden firmalara hizmet veren psikoloji alt alanı.) bu alan için İş ve Örgüt Psikolojisi isimlendirmesini kullanmaktadırlar.
İş ve Örgüt Psikolojisi’nin Amacı Nedir ?
İş ve Örgüt Psikolojisi’nin çalışacağı alanlar içerisinde herhangi bir çalışma ortamı ya da herhangi bir çalışan insan hedef kitlesi olup bu anlamda İş ve Örgüt Psikolojisi’nin amacının “olağan çalışma şartlarını iyileştirmektir.” demek mümkündür. Dolayısıyla İş ve Örgüt Psikolojisi’nin amacı bütün çalışma ortamlarında (Kâr amacı güden ya da gütmeyen) küçük, orta ölçekli ya da büyük, hatta takım seviyesinde olan kişiler de dahil her türlü çalışılan ortam İş ve Örgüt Psikolojisi’nin hedefini oluşturmaktadır.
İnsanlar hayatlarının 1/3’ini herhangi bir çalışma ortamında kalan kısımları ise uyuyarak ve diğer aktiviteleri kullanarak geçirmektedir. Dolayısıyla hayatın büyük bir çoğunluğun geçirildiği iş yerleri İş ve Örgüt Psikologları için önemli ölçüde çalışma alanıdır. Bu anlamda İş ve Örgüt Psikologları (Endüstri ve Örgüt Psikologları) ilk olarak; kişilerin sağlığı, refahı, mutluluğu ve kişisel verimliliği üzerinde çalışamalar yapmakta daha sonra da bu kişilerin çalıştığı ortamların verimliliği, büyümesi ve sürdürülebilirliği açısından çalışmalar yapmakta ve tüm bunlar sağlandığında toplumsal refaha katkıda bulunduklarını söylemek mümkündür.
İş ve Örgüt Psikolojisi’nin Çalışma Alanları Nelerdir ?
İş ve Örgüt Psikolojisi çalışma alanları içerisinde öncelikli olarak kurum ve kuruluşların insan kaynakları departmanında daha sonra ise kurumlar içerisinde neler yapılabileceğini ve önemli fonksiyonları iyi tecrübe ettikten sonra bu alanda çalışan psikologların danışmanlık kanadına yani; Yönetim danışmanlığı, eğitim konferansları, “headhunting” denilen çalışan bulma gibi alanlarda farklı kurum ve kuruluşlara dışarıdan hizmet verebilirler. Dolayısıyla İş ve Örgüt Psikologları ya kurumun içinde insan kaynakları departmanında ya da kurum ve kuruluşlara dışarıdan; Liderlik, takım çalışması, motivasyon arttırıcı eğitimler, performans geri bildirim verme, mülakat teknikleri gibi alanlarda eğitim vermeleri mümkündür.
İş ve Örgüt Psikolojisi Alanlarında Çalışmak İsteyenler Kendilerini Nasıl Geliştirebilirler ?
Psikoloji mezunu olup da bu alanda çalışmak isteyen kişiler için tezli ya da tezsiz ülkemizde çok fazla yüksek lisans (MA) programı bulunmamaktadır. Elbette İş ve Örgüt Psikolojisi alanında uzmanlaşmak isteyen kişilerin master yapması önemlidir ancak böyle bir programa katılma durumu söz konusu değilse bununla beraber şunu söylemek bir anlamda lisans mezunları eğitimleri sırasında bir ya da birden fazla bu alanla ilgili ders aldılarsa sektöre giriş yapmaları mümkün sayılabilir. Buna ek olarak çeşitli eğitim programlarıyla da kendilerine akademik katkı sağlayabilirler. Bu anlamda söyleyecek olursak bugün hukuki açıdan; işe atılmak isteyen kişinin, sahaya inmesinde herhangi bir engel görünmemektedir.