En değerli gördüğüm mesleklerden birisi Sahaf işletmeciliğidir. Abbasiler, Endülüs Devleti, Osmanlı İmparatorluğu gibi dönemlerden bu yana var olduğunu bildiğimiz, hatta Osmanlı’da verrâklık olarak adlandırılan sahaf işletmeciliği mesleğine saygımın; bu mesleği yapan kişilerin kültürel birikimlerinden ve kitapseverlere göstermiş oldukları saygıdan ötürü olduğunu düşünüyorum. Gerçi Abbasiler döneminde kendi kazandıkları ücret az olduğu için gayrimeşru işlere bulaşan sahaf işletmecileri bulunuyor imiş (Osmanlıda Sahaflık ve Sahaflar, s 29-52.) ancak tabii ki şuanki sahaf işletmecilerinden tecrübe ettiğimi söylüyorum.
Sahaftan kitap almak her zaman farklı hissettirir bana. Kitaplar sahafa gelene kadar kimlerin hangi hikayelerini dinlemiş, kimlere ne hikayeler anlatmıştır bilinmez ama hissetmek mümkün olabilir.
Her kitabın kendine has olan kokusu vardır ve bu koku insanı derin yerlere götürür. Sahafı ziyarete gelen kişi kokuyu ayırt edemez ancak sahafçı ayırt eder hatta kitaplarla konuşur ve onları güzelce arkadaşlık yapar. Kitapları anlamayı ve kişiyi alıp derin yerlere götürmeleri içerisinde 30 yıldır sahaf işleten sahaf işletmecisi Yaşar Ağabey de bu kokuyu ve anlamayı çok sevmiş olmalı ki Zeytinburnu’nda hala ayakta kalabilen en eski sahafçılardan bir tanesi olmaya devam ediyor.
Yaşar ağabey bu işin kendisi için artık hastalık olduğundan bahsedip “Birkaç gün sahafa uğramazsam kendimi kötü hissediyorum.” sözleriyle işini ne kadar severek yaptığına ilk ziyaret ettiğim an beni ikan etti doğrusu.
Ziyaret etmek isteyenler için Yaşam Kitabevi Adresi:
Sümer Mahallesi, Semiha Şakir Cad. Kültür Merkezi Karşısı ,Garanti Bankası Yanı, Kültür İş Merkezi, Zeytinburnu, Türkiye